Monday 18 February 2019

"Камбаната" от Недялко Славов

Книга: Камбаната 
Автор: Нядялко Славов 
Издателство: Хермес
Година: 2016 

Представя: Дарина

Романът "Камбаната" е един от новите и модерни български романи на сравнително млад, но успешен автор -  Недялко Славов. С няколко думи книгата може да се характеризира така - белетристика, изтъкана с белезите на съвременната европейска проза - социална ангажираност, проблематичност, хуманизъм, завръщане към традиционните християнски и общочовешки ценности, но и поглед към бъдещето. Към съхраняването на човека като личност, устрем  и воля за промяна към по-добро. 

Сюжетът ни запознава с бившия затворник Вано -  той се завръща в родното си село след втора излежана присъда за убийство и заварва родното си село и неговите жители - остарели жени и мъже, под постоянния тормоз на група цигани, нар. мематите, които ги ограбват, убиват и се гаврят с тях. Картина на погубения свят, изоставените, самотни остарели родители, на компрометираните традиции, ценности и вяра. И убиецът  вчера  претърпява метаморфоза, превръщайки се в светеца - пазител  днес. Образът на героя е изграден с много финес  от писателя - изключително методично, с усет за човешката психика, безжалостно откровено в свирепите му заслепения и ослепяването му от любов. У Вено, наричан още Самурая, се заражда дълго стаяваното чувство за човечност, справедливост и той става защитник на селото, на любовта си и дори поема най-отговорната мисия: да пази църквата, да бие камбаната, осъзнавайки, че отива към собствената си гибел. Символиката, внушенията и посланията в романа са повече от очевидни. Образът на жената като сила, но и предателство също е изграден въздействащо. 

Стилът на писане е оригинален, с изключително наситен емоционален заряд, наративът е въздействащ. Завладяваща и интересна книга като проблематика,  писателско майсторство и емоция.

No comments:

Post a Comment